Produsele obtinute din produse alimentare congelate -noutati

congelate

Produsele obtinute din  produse alimentare congelate, vor trebui insotite cu mentiunea „produs/din produs decongelat”

M.Of.Nr.725 din 20 septembrie 2016,  AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR a fost publicat ORDINUL Nr. 183 privind informarea consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de comercializare pe  teritoriul Romaniei a produselor obtinute din produse alimentare congelate

 

Avand in vedere:
– Referatul intocmit de Directia generala control si supraveghere piata si armonizare europeana;
– art. 1, 8 si 18 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 5 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,

presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emite urmatorul ordin:

Art. 1. – Prezentul ordin stabileste conditiile de informare a consumatorilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza pe teritoriul Romaniei paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate.
Art. 2. – In sensul prezentului ordin, termenul produs alimentar congelat este produsul: paine si produse de panificatie, produse de patiserie, carne/produse de origine animala, legume, fructe.
Art. 3. Operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intro forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea „produs/din produs decongelat“.
Art. 4. – In cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor informeaza institutiile responsabile cu atributii in domeniu.
Art. 5. – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor efectueaza, lunar si/sau ori de cate ori se impune, controale pe piata.
Art. 6. Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

 

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
Marcel Bogdan Pandelica

Bucuresti, 25 mai 2016.
Nr. 183.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *