Legea privind comercializarea produselor alimentare republicata

comercializarea-produselor-alimentare

Legea privind comercializarea produselor alimentare republicata nr.321/2009 a fost publicat in MO nr.761/29.09.2016 si intra in vigoare in 30 de zile de la publicare in MO

Legea o puteti consulta in atasament legea-privind-comercializarea-produselor-alimentare

Avem definitiile :

  • produs romanesc – produs obtinut pe teritoriul national din materii prime
    de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania; produsul are la
    baza interesul acordat de producatori comerciantilor in sensul asigurarii
    sigurantei si securitatii alimentare;
  •  carne romaneasca – carnea provenita de la animale crescute in fermele din
    Romania;
  •  contract comercial – document care stabileste toate conditiile
    colaborarii dintre furnizor si comerciant cu respectarea prevederilor Legii nr.
    287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, si
    prevederilor art. 6 si 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2008
    privind infiintarea organizatiilor interprofesionale pentru produsele
    agroalimentare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 29/2009;

 

Obligatiile de plata intre comerciant si furnizorul de produse alimentare
Art. 8. – (1) Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului,fara ca termenul de plata sa depaseasca 30 de zile calendaristice.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) produsele alimentare proaspete la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 7 zile calendaristice.
Art. 9. – (1) In cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, cuantumul acestora fiind negociat la data incheierii contractului.
(2) Penalitatile pentru intarzierea platii si livrarii produselor se stabilesc de catre parti in cuantum egal.


Comerciantul este obligat sa acorde spatii distincte de expunere si vanzare produselor romanesti, in conditiile legii.
Eticheta pentru carnea comercializata pe teritoriul Romaniei va cuprinde urmatoarele mentiuni:
a) tara de origine a animalului ………………………………………..;
b) animal nascut in tara …………………………………………………;
c) animal crescut in tara …………………………………………………;
d) animal sacrificat in tara ………………………………………….., marca de
sanatate/identificare si denumirea operatorului economic;
e) animal transat in tara …………………………………………………, marca de
identificare si denumirea operatorului economic.
(2) Comerciantul este obligat sa afiseze vizibil sintagma „carne romaneasca“,
pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final, daca aceasta
indeplineste conditiile prevazute in Regulamentul de punere in aplicare (UE)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *