Concediul pentru cresterea copilului – modificari importante

concediu crestere copil

Concediul pentru cresterea copilului  a suferit modificari importante de la data de 1 iulie 2016. 

Conform Legii nr. 66/2016, opțiunea concediul pentru creșterea copilului cu durată de 1 an nu mai este valabilă.

 

 

Persoanele care au optat pentru concediu creştere copil de 1 an și care se află, la această data, în perioadă de concediu, au opțiunea de a-l prelungi până la 2 ani, în condițiile legii, sau de a relua activitatea profesională, caz în care beneficiază de stimulentul de inserție.

Potrivit art. III alin. (1) lit. a) din Legea nr. 66/2016, persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de pană la un an sau în plata stimulentului de inserție, precum și pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creșterea copilului în varstă de pană la 2 ani, modificarea opțiunii se realizează pe bază de cerere și acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

În ceea ce privește data depunerii, potrivit art. 1 alin. (3) din Instrucțiunile de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016, aprobate prin Ordinul 1.099/2016, pentru persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului pană la vârstă de 1 an și plată indemnizației lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea se depune cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.

Așadar, chiar dacă contractul de muncă încetează conform art. 56 lit. i) din Codul munciila data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată”, salariata va beneficia de dreptul la concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Vă reamintim că indemnizația de CCC nu mai este limitată la veniturile obținute în cele 12 luni anterioare nașterii, ci se calculează în funcție de veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tară garantat în plată.

Cele 12 luni NU se stabilesc în funcție de perioadele mai favorabile, ci în ordinea succesiunii.

Numărul lunilor se calculează începând cu luna nașterii copilului sau cu ultima luna din cei 2 ani în care s-au înregistrat venituri impozabile, în cazul în care nu s-au obținut astfel de venituri în luna nașterii.

http://legestart.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *