Impozit Microintreprindere incepand cu 01.01.2018!!!

Impozit microintreprindere modificari incepand cu 01.01.2018, odata cu publicarea Ordonantei de Urgenta nr.79/2017, publicata in Monitorul Oficial 885/10.11.2018

Definitia microintreprinderii  In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile

 Nu intra sub incidenta prezentului titlu urmatoarele persoane juridice romane:

a) Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;

b) Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;

c) Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;

d) Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

e) entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

–  1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati

– 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare  se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.

Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare de 1%, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiilor.

Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare , noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

 

Trecerea de la Impozit Microintreprindere la Impozit pe Profit, in cursul anului:

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.

Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Ca si concluzie:

1.A fost crescut plafonul pana la care persoanele juridice romane sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.

2.Au fost eliminate restrictiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a plati acest impozit. Astfel, obtinerea de venituri din consultanta si management (in orice proportie) nu mai constituie un obstacol pentru a plati acest impozit, societatile din domeniile: bancar, asigurari, jocuri de noroc, explorare zacaminte petroliere si gaze naturale, fiind eligibile si ele pentru acest sistem de impozitare (cu conditia ca veniturile sa fie sub 1.000.000 euro/an).

3. A fost eliminata posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care capitalul social depaseste 45.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *