Suspendarea contractului de munca pe durata cercetarii disciplinare este neconstitutionala

curtea-constitutionalaSuspendarea contractului de munca pe durata cercetarii disciplinare este neconstitutionala, este decizia Curtii Constitutionale din 05.05.2016!!!!

Dispozitiile art.52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare sunt neconstitutionale, se arata in comunicatul de presa publicat pe site-ul CCR in data de 05.05.2016.

In ziua de 5 mai 2016, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, cu urmatorul continut:
„(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;”

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Braila – Sectia I civila.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Amintim ca, potrivit prevederilor art. 147 alin.(1) din Constitutia Romaniei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *